• 100% Luomusertifioituja tuotteita
 • Suomalainen, luotettava verkkokauppa
 • Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
 • Ilmainen toimitus yli 70€:n ostoksiin
 • +358456179330 info@luomuherkut.fi
 • 100% Luomusertifioituja tuotteita
 • Suomalainen, luotettava verkkokauppa
 • Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
 • Ilmainen toimitus yli 70€:n ostoksiin
 • +358456179330 info@luomuherkut.fi

Suklaan maistelu - pelkkää taidetta vai makunautinto?

Suklaan maistelu on kieltämättä myös taidetta. Se on rituaalia, joka koskee kaikkia aisteja. On tärkeää maistaa suklaata, sen lukuisia aromeja, ja nauttia kokonaisvaltaisesta kokemuksesta eikä vain syödä. Kaikkia suklaan maistelu ei houkuttele ja "pelkkä" syöminen on tottakai ok. Suosittelemme kuitenkin kokeilemaan joskus ja antaa aisteille elämys. Tutki millaisia erilaisia suklaita on tarjolla ja löydä uusia suosikkeja. Tiesitkö, että suklaissa on jopa yli 400 tunnistettavaa makua? Se on enemmän kuin useimmissa viineissä.

Kokosimme alle muutamia vinkkejä suklaan maisteluun liittyen.

Vivanin luomusuklaat luomuherkut.fi

Suklaasommelier on nimitys henkilölle, joka pystyy tunnistamaan suuren määrän aromeja ja makuja maistaessaan tummaa suklaata. Hän on suklaan maistamisen ammattilainen ja kykenee yhdistelemään kaakaon vapauttamat aromit jo tunnettuihin makuihin ja aromeihin.

Suklaan oikeanlainen säilyttäminen on erittäin tärkeää. Ihanteellinen lämpötila on 16–18 astetta ja suhteellinen kosteus alle 50 %. Pidä suklaa poissa suorasta valosta ja lämmönlähteistä.

Älä säilytä suklaata jääkaapissa tai ruoka-ainekaapissa, ellei suklaapakkaus ole hyvin suljettu. Muuten se voi kontaminoitua ja maut sekoittua.

Suklaan valmistuksessa kaikilla vaiheilla on vaikutusta lopulliseen makuun.

Luonnolliset tekijät kuten kaakaolajike, maaperä ja ilmasto ovat tottakai tärkeitä, mutta vasta pintaraapaisua. Esimerkiksi kaakaoviljelijän tekemiset fermentoinnin ja kuivausprosessin aikana voivat vaikuttaa makuun merkittävästi. Kun suklaanvalmistaja paahtaa kaakaopapuja, voivat pienetkin vaihtelut lämpötilassa, ajassa ja yksittäisten papujen koossa vaikuttaa lopputulokseen vielä enemmän.

Kaikilla aisteilla

Ennen kuin aloitat, etsi itsellesi hiljainen ja hajuiltaan neutraali paikka maistelua varten. Jos aiot maistella useampaa suklaata, kannattaa ottaa mukaan myös lasillinen vettä tai tuoretta (vaaleaa) leipää. Näillä saat "nollattua" makuaistin siirtyessäsi suklaasta toiseen.

Vuorokaudenaikakin voi vaikuttaa makuaistimuksiisi yllättävän paljon. Ei ole olemassa oikeaa tai väärää aikaa, mutta saattaa olla mielenkiintoista maistella samaa suklaata aamulla ja illalla. Kokeile!

Jotta saisit suklaanmaistelusta kaiken irti, noudata näitä yksinkertaisia ​​ohjeita ja koe suklaa kaikilla aisteillasi. Suklaan maistelussa tärkeää on keskittyä, jotta löydämme muistiarkistostamme (aivoistamme) ne tutut maut ja aromit, jotka suklaasta ovat tunnistettavissa.

 • Katso sitä: sen tulee olla kompakti, sen värin tasainen ja sen pinnan homogeeninen ja virheetön.
 • Haistele sitä: keskity sen tuoksuun löytääksesi aromaattisten vivahteiden voimakkuuden ja rikkauden.
 • Kuuntele sitä: laita suklaa korvasi lähelle, kun rikot sitä sormillamme. Sen pitäisi napsahtaa, kun se katkeaa.
 • Maista: anna sen sulaa suussa hitaasti, rikkomatta tai pureskelematta sitä hampailla. Arvosta sen makua ja kaikkia aromeja, jotka pystyt tunnistamaan. Tällä tavalla vain yksi pieni pala riittää antamaan sinulle kestävän miellyttävän tunteen.
 • Tunnustele sitä: tunne kuinka suklaapala sulaa kielellä ja tunne sen pehmeä koostumus.

Maistele näin:

Aseta pieni pala suklaata kielellesi, älä pureskele! Voit puolittaa suuren suklaapalan hampaillasi kerran edistääksesi suklaan sulamista, mutta avain makujen löytymiseen on suklaan rauhallinen sulaminen kielesi päällä. Suklaan sulamispiste on kehonlämpötilan tienoilla, joten jos suklaa on hyvin tehty, sen tulisi alkaa sulamaan suussasi varsin nopeasti.

Suklaa vapauttaa sulaessaan aromeja. Joissakin suklaissa on vain pari tunnistettavaa aromia, mutta laadukkaasta kaakaosta taidokkaasti valmistettu suklaa voi viedä sinut varsinaiselle makujen vuoristoradalle. Maku voi olla hedelmäinen, kukkainen, maanläheinen (multainen) tai mausteinen, mutta suurella todennäköisyydellä maku kehittyy koko ajan suklaan sulaessa suussasi. Mitä enemmän maistelet, sitä yksityiskohtaisempia makuvivahteita löydät.

Laatusuklaa jättää suuhun viipyilevän jälkimaun, joka voi viipyä suussa useita minuutteja suklaan sulamisen jälkeen ja on yksi syy siihen, miksi jo pienellä määrällä suklaata saadaan maksimaalinen makuelämys.

Löytääksesi puhtaimmat aromit, huuhtele suu välillä kulauksella vettä ja maistelemalla puhdasta leipäpalaa. Jos kuitenkin haluat voimistaa suklaan aromeja, voit kokeilla erilaisia makupareja. Esimerkiksi erilaiset kahvit, viini ja juustot sopivat hyvin suklaan kaveriksi. Vahvat juustot ja hippunen tummaa suklaata ovat virkistävä makupari. Maistele voimakkaan emmentalin, cheddarin, sinihomejuuston tai goudan kanssa suklaata, jonka kaakaopitoisuus on yli 70 prosenttia. Valkohomejuusto maistuu hieman makeamman suklaan kaverina.