Miksi luomua?
Luomu on suomen kieleen vakiintunut lyhenne luonnonmukaisesta maa- ja elintarviketaloudesta ja se tarkoittaa luonnonmukaista, ympäristöystävällistä ja eettisesti korkeatasoista ruoan tuotantotapaa. Luomu yhdistää ympäristön kannalta parhaat tuotantotavat, korkeat vaatimukset eläinten hyvinvoinnille sekä kuluttajien toiveet korkealaatuisista ja luonnollisista tuotteista.
Esimerkiksi luomuviljasta puhuttaessa tuotantotapa eroaa tavanomaisesti tuotetusta viljasta siten, ettei luomuviljaa lannoiteta teollisilla väkilannoitteilla eikä viljelyssä käytetä kemiallisia torjunta-aineita. Sen sijaan käytössä ovat eloperäiset lannoitteet ja huolellinen viljelykierto, jotka takaavat pellon kasvuedellytykset.
Monet ravintomme ja ympäristömme aineet vaikuttavat ihmisten terveyteen vasta pitkällä viiveellä; ehkä vasta seuraavissa sukupolvissa. Torjunta-aineiden jäämille ruoassa on asetettu turvalliseksi katsotut rajat, joita elintarvikkeet eivät saa ylittää. Kuluttajat altistuvat kuitenkin pienille sallituille jäämäpitoisuuksille koko elämänsä ajan. Useiden torjunta-aineiden yhteisvaikutuksia ihmisen terveyteen ei tunneta vielä lainkaan.
Makeisten ja herkkutuotteiden lisäainekuormat ovat usein huomattavia, joten haluamme tarjota puhtaampia vaihtoehtoja nautittavaksi kaikille sukupolville.
Voit lukea lisää luomusta ja luomuviljelystä: https://proluomu.fi