• 100% Luomusertifioituja tuotteita
  • Suomalainen, luotettava verkkokauppa
  • Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
  • Ilmainen toimitus yli 70€:n ostoksiin
  • +358456179330 info@luomuherkut.fi
  • 100% Luomusertifioituja tuotteita
  • Suomalainen, luotettava verkkokauppa
  • Nopea toimitus 1-3 arkipäivää
  • Ilmainen toimitus yli 70€:n ostoksiin
  • +358456179330 info@luomuherkut.fi

Mielenkiintoisia teefaktoja

Tiedätkö mitä tarkoitetaan cold brew -tekniikalla? Entä mikä merkitys on antioksidanteilla? Ovatko kaikki teelaadut kofeiinipitoisia?

Syvennytään hetkeksi teemaailmaan. Tässä artikkelissa avaamme hieman erilaisten kylmien teejuomiemme taustoja, mikä tekee niistä erityisiä ja millaisia ominaisuuksia niillä on. Emme perehdy nyt maustettuun mustaan teehen, vaan keskitymme erilaisiin terveellisiin vaihtoehtoihin. Tee on juomana monipuolinen ja sitä nautitaan monin eri tavoin. Tiesitkö, että tee sopii mainiosti pohjaksi myös erilaisiin juomasekoituksiin? Unohda pelkkä teepussien liottaminen ja nappaa tänä kesänä janojuomaksi virkistävä ja hyvää tekevä kylmä teejuoma.

Tee (kiinalaiselta nimeltään chá) tuli Suomeen yli 300 vuotta sitten. Teetä on meillä kansankielessä kutsuttu aikoinaan mm. tsajuksi, tsaikaksi, sajuksi, säilyäksi, stuajuaksi ja soajuaksi. Se ei ole saavuttanut kansanjuoman mainetta kahvin tapaan, mutta teekulttuuri elää meillä silti vahvasti. Tunnistamme yhä paremmin teen hyvää tekevät ominaisuudet ja monipuolisuuden.

Teetä arvioidaan kuin viiniä sen tuoksun, aromin ja alkuperän perusteella. Merkitystä on myös käsittely- ja valmistustavalla. Lue alta lisää.

Kylmäuuttaminen, eli cold brew, tarkoittaa teen uuttamista ilman kuumentamista.

Kylmässä valmistetun teen maku on makeampi ja pehmeämpi, kuin lämminuutetun. Siitä puuttuu liikaa haudutetun teen tanniinisuus.

Kylmäuutettu vihreä tee Luomuherkut

Kylmäuuttaminen on nouseva trendi Suomessa ja maailmalla, mutta sitä on tiettävästi käytetty Japanissa jo 1600-luvulla.

Kesä on otollista aikaa virkistäville kylmäuutetuille teejuomille, eikä niiden valmistaminen itse ole juttu eikä mikään.

Kylmäuutetussa teessä on vähemmän kofeiinia ja silti yhtä paljon antioksidantteja kuin kuumassa versiossa. Cold brew -tekniikalla valmistettuja teelaatuja pidetään suuressa arvossa. Kylmäuuttaminen sopii kaikenlaisille teelaaduille ja sitä suositaan erityisesti artesaanilaatuisissa teejuomissa.

SOTI Natural tee antioksidantti Luomuherkut

SOTI Natural -tee - kylmäuutettua infuusioteetä Gyokuro-teelehdistä

SOTI Natural sisältää Varsovan teknillisen yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan 340 mg antioksidantteja. Juomat sisältävät hienoimpia Gyokuro-teelehtiä ja vettä. Korkea antioksidanttipitoisuus johtuu jokaisen SOTI Natural -pullon tarkasta 50 minuutin haudutusprosessista ja 15 haudutusparametrin säännöstä.

Ne ovat 100 % terveellisiä sokerittomia juomia, jotka eivät sisällä kaloreita. SOTI Natural -juomat sopivat erinomaisesti esimerkiksi treenin jälkeen ja mihin aikaan päivästä tahansa. Ne tarjoavat luonnollisen, päivittäisen annoksen antioksidantteja kaikille!

Gyokuro on erityisen arvostetun japanilaisen vihreän teen luokka.

Teepensaan uusien versojen ollessa noin 2cm pituisia, ne peitetään varjostuskankaalla reiluksi viikoksi. Tämän jälkeen ne lisäpeitellään noin 70% varjostuksen aikaansaamiseksi vielä lähes kahdeksi viikoksi. Tällöin teelehdet saavat tavallista vahvemman vihreän värin ja senchaa makeamman maun. Varjostuksessa teelehtien teaniinipitoisuus kohoaa.

Arvostetun ja herkän, mutta hyvin aromikkaan, makean ja hennon vihreän teejuoman kofeiinipitoisuus (teiini) on luontaisesti korkea. Juoma on siis hyvin virkistävää ja japanilaisen uskomuksen mukaan tämä tee on hyväksi myös iholle.

Gyokuroa käytetään mm. matchan valmistukseen.

Kylmäuutetut teet ja jääteejuomat

Matcha Luomuherkut

Matcha on vihreää teetä, jota valmistetaan tee -kasvin lehdistä jauhamalla. Sitä on perinteisesti käytetty japanilaisissa tee-seremonioissa.

Matchassa on paljon tunnettuja hyviä ainesosia ja runsaasti kofeiinia. Koska jauhemainen tee sekoitetaan sellaisenaan veteen, kaikki tee-lehtien sisältämät ainesosat tulevat juojan käyttöön. Muissa tee-lajeissa osa ainesosista jää teelehtiin.

Matcha sisältää elimistölle hyödyllisiä ainesosia, kuten vitamiineja ja katekiinia. Ne puolestaan vahvistavat vastustuskykyä.

Vihreää teetä pidetään yleisesti mustaa teetä terveellisempänä. Tämä johtuu siitä, että vihreää teetä ei ole hapetettu, jolloin teen sisältämät katekiinit säilyvät siinä paremmin kuin mustassa teessä.

Vihreä tee sisältää runsaasti antioksidantteja ja flavonoideja ja on siksi saavuttanut todellisen terveysjuoman aseman. Vihreä tee sisältää tyypillisesti myös pienen määrän kofeiinia.

Vihreää teetä ja matchaa käytetään paljon myös muissa juomissa niiden piristävien ja hyvää tekevien vaikutusten vuoksi.

Me olemme ottaneet valikoimiimme kylmien teejuomien lisäksi esimerkiksi energiajuomia, joissa näiden terveellisten ainesosien hyödyt tulevat erityisen edukseen.

Matchaa ja vihreää teetä sisältäviä luomuenergiajuomia